Vannisen- ja Kumurinmäen taistelujen muistomerkin
paljastusjuhla Valkeavaarassa
Sunnuntaiaamun kirkkovierailun jälkeen lähdettiin Valkeavaaraan Kumurin taisteluiden vastavalmistuneen muistomerkin paljastusjuhlaan. Yleisöä kerääntyi tienristeykseen reilusti kolmatta sataa.
Ohjelma alkoi Karjalan Jääkäripataljoonan Perinnesoittokunnan Sotilaspoika-kappaleella. Rovasti Sakari Takala toimitti kenttähartauden. Tilaisuuteen oli kutsuttu myös Sortavalan kaupungin edustajia, jotka laskivat seppeleen muistomerkille. Juhlapuheen esitti sotatieteen tohtori eversti evp. Sampo Ahto. Hän puhui 70 vuoden takaisista epäoikeudenmukaisuuksista niin rajanvedon kuin sotaväen toiminnan suhteen Kiteen kohdalla.
Soittokunnan Narvan marssin kajahtaessa suoritettiin seppeleen lasku taistelun uhreille, jonka jälkeen muistomerkki luovutettiin Kiteen kaupungille.
Luovuttajina toimivat Kiteen ja Pohjanmaan muistomerkkitoimikuntien edustajat: rajakapt evp Timo Päivinen, res ltn Kiteen kaupunginvaltuuston 2. varapj Kari Sutinen, rkm. Markku Muilu ja varatuomari Veli Suvanto
Kaupunginjohtaja Eeva-Liisa Auvinen lupasi kaupungin pitävän hyvää huolta monumentista.
Pohjois-Karjalan Rajavartioston komentaja eversti Olli Lampinen puhui juhlayleisölle kertoen nykyisestä rajatilanteesta ja kiittäen muistomerkin aikaansaamiseen vaikuttaneita toimijoita.
Osa juhlaväestä siirtyi Kiteen hoviin juhlalounaalle. Perinnesoittokunnan esittämän musiikin lomassa puhui Tohmajärveltä lähtöisin oleva ja Pohjois-Karjalan rajavartiostossakin palvellut tullin pääjohtaja Antti Hartikainen. Ruokailun ja tervehdysten jälkeen juhla päättyi Veteraanin iltahuutoon rovasti Sakari Takalan toimiessa Perinnesoittokunnan solistina.
Suuret kiitokset Kiteen Rajakillalle, sen puheenjohtajalle Pekka Hakkaraiselle ja sihteeri Timo Päiviselle mittavasta suorituksesta sotahistoriallisen viikonlopun järjestämisestä sekä muistomerkkihankkeen toteuttamisesta.
Jukka Röppänen
kuvat: Seppo Lyytikäinen
KUMURIN TAISTELUJEN MUISTOMERKKI KITEEN VALKEAVAARAAN
Eteläpohjalaiset ja kiteeläiset maanpuolustusjärjestöt sekä jälkipolvet ovat toteuttamassa muistomerkkihanketta Kumurin ja Vannisenmäen taisteluiden ja sankarien muistoksi. Muistomerkin vihkimis/paljastusjuhla on sunnuntaina 12.7.2015 Kiteen Valkeavaarassa. Muistomerkki pystytetään mv. Teuvo Kostamon maalle Pahtaisten tien varteen.
Sotahistoria kertoo, että heinäkuussa 1941 aloitti jatkosodan sotatiensä 19 Divisioonaan kuulunut eteläpohjalainen jalkaväkirykmentti 16 (JR16) jääkärieversti Matti Laurilan komennossa. JR 16 pataljoonat muodostettiin niin, että esikunta ja I pataljoona perustettiin Lapualla Kuortanelaisista ja Lapualaisista, II pataljoona muodostettiin Alavudella alavutelaisista, peräseinäjokelaisista ja töysäläisistä ja III pataljoona Ähtärissä lehtimäkeläisistä, soinilaisista ja ähtäriläisistä miehistä. Pataljoonan komentajaksi määrättiin jääkärieversti Matti Laurila, Seinäjoen itäisen sotilaspiirin päällikkö.
Kumurin taistelut käytiin Kiteen Valkeavaaran alueella 27.-28.7.1941. Sitä ennen oli käyty Vannisenmäen taistelut.
Kumuri oli voimakkaimmin linnoitettu sotatoimialue 19 Divisioonan alueella, jossa toimi neuvostoeversti A L Bondarevin alaisia 168. Div. valiojoukkoja, jotka olivat tulivoimaltaan ylivoimaisia, mies vahvuudeltaan vähintään yhtä suuria ja erittäin hyvin linnoittautuneita.
Suomalaisia 19. Div. joukkoja (vahvuus n. 13 500 miestä) johti puolestaan eversti H E Hannuksela. Tämän divisioona kohtaloksi tuli kokea raskaimmat tappiot, mitä siihen mennessä oli langennut minkään suomalaisdivisioonan kannettavaksi. Kokonaistappiot koko Kiteen alueella olivat yli 800 kaatunutta ja haavoittuneita moninkertainen määrä.
Yhdeksi syyksi suuriin suomalaistappioihin on kerrottu kahden jääkärieverstin (Hannuksela - Laurila) välinen arvovaltataistelu, joka oli saanut alkunsa heidän kahden erimielisyyksistä jo talvisodan aikana.
Kiteelle on muodostettu järjestelytoimikunta johon kuuluvat Kitee Seura, Kiteen rajakilta ja reserviläisyhdistykset. Kiteen kaupunki ja seurakunta sekä rajavartiosto ovat mukana Kuivalaisen muistomerkki hankkeen mukaisesti. Eteläpohjalaiset ovat muodostaneet oman järjestelytoimikuntansa Lapualle.
Muistomerkin vihkimis-/ paljastustilaisuuteen kutsutaan kunniavieraiksi Kumurin alueella taistelleita Suomalaisia ja Venäläisiä sotaveteraaneja ja/tai heidän jälkeläisiään/edustajiaan.
Pohjanmaalta kutsuttavia ovat mm. JR16 veteraanit ja jälkipolvet ja JR16:n selustassa toimineet lotat ja jälkipolvet, kuten Ruskealan sotasairaalassa toimineet lotat ja heidän jälkeläiset.
Kumurin alueelta taisteluun ovat lähteneet myös pääesikunnan entinen päällikkö, kenraaliluutnantti evp. Ermei Kanninen ja rajavartiolaitoksen entinen päällikkö, kenraaliluutnantti evp. Yrjö Kärkkäinen. Molemmat veteraanit ovat reippaasti yli yhdeksänkymmentä vuotiaita teräsvaareja ja vielä hyvässä kunnossa.
Muistomerkin paljastustilaisuuteen kutsutaan Suomen ja Venäjän paikalliset rajavaltuutetut delegaatioineen. Samoin mukaan kutsutaan Sortavalan kaupungin ja piirin edustus ml. ortodoksinen seurakunta.
Kumurin taistelun muistomerkki muodostaa eteläpohjalaisille vakiintuneen vuosittaisen kunnianosoituspaikan kokonaisuuden yhdessä 19. Divisioonan- ja Kuivalaisen muistomerkkien kanssa.
Olavi Lautamäki, Kiteen Rajakilta
Mustalammen tienhaarassa sijaitsee 19.Divisioonan muistomerkki, joka paljastettiin heinäkuussa 1992.Tätä muistomerkkiä ovat seuranneet Kuivalaisen taistelun muistomerkki ja nyt paljastettava Kumurin taistelun muistomerkki. Kuvassamme Kumurin muistomerkkitoimikunnan kiteeläiset ja eteläpohjalaiset jäsenet Kari Sutinen vasemmalla, Veli Suvanto, Timo Päivinen, Pekka Hakkarainen ja Erkki Hölsö