Raja- ja Merivartiojoukkojen Perinneyhdistyksen kevätretki Vaasaan 18.-19.5.2013
Seppo Lyytikäinen ja Ari Salo lähtivät kohti Vaasaa Joensuun rautatieasemalta torstai aamuna 16.5.2013 klo 7.00. Matkan aikana perehdyimme vapaussodan kevään 1918 tapahtumiin Varkaudessa. Olimme perillä Vaasassa iltapäivällä klo 14.40.
Seraavana aamuna 17.5.2013 klo 8.00 pääsimme bussilla satamaan, mistä laiva Uumajaan lähti klo 9.00. Matkalla tutustuimme Pohjanlahden Merivartiokillan aktiivijäseniin paremmin, kuin koko loppu kevätretken aikana. Muistinystyröihin tallentui lukemattomat merivartioinnissa tapahtuneiden sattumusten kertomukset, joita säästän pitkälle Ivalon matkalle kesällä 2014.
Perille päästyä oli ensimmäinen huoli ruokapaikan etsiminen. Ruuan ja kahvin jälkeen kävimme Döbeln-puistossa katsomassa muistomerkkiä sillä paikalla, missä kenraaliluutnantti von Döbeln antoi kotiutuskäskyn suomalaisille sotilaille lokakuun 8. päivänä 1809.
Keskellä Pohjanlahden merivartiokillan pj Hannu Wallius
Lauantaina ilmoittautumisen jälkeen tarjosivat sotilaskotisisaret lohikeittolounaan, minkä jälkeen autot veivät meidät Valgrundin merivartioasemalle Raippaluotoon. Siellä Ruotsin Meripalastus-organisaation pintapelastajat antoivat työnäytteen.
Pilotti Matti Rytkönen on siirtynyt töihin Ruotsiin , koska Suomessa pintapelastushelikopteri pilotti jää eläkkeelle 37 vuoden iässä, mutta Ruotsin Sjövartverkketissä on eläkeikä 65 vuotta.
Kommodori Jukka Savolainen ja Tommi Håkans tarjosivat kahvit ja kertoivat merivartiaseman kalustosta, kuten suuresta ilmatyyny-aluksesta, joka on tarpeellinen vuoden ympäri kivikkoisessa ja karikkoisessa saaristossa. Samaisen aluksen eteen asetuimme me pohjoiskarjalaiset ryhmäkuvaan.
Keskellä Länsi-Suomen Merivartioston komentaja Jukka Savolainen
Merivartioasemalta linja-autot kuljettivat meidät Pohjanmaan Terra Nova museoon, jossa oli esillä Merenkurkulle Unisefin myöntämä Maailman Perintökohteeksi valinta. Se on ainoa luontokohde, joka on Suomessa saanut sen arvonimen.
Siellä oli esillä myös hylkeenpyyntivene, jollaisessa puolenkymmentä hylkeenmetsästäjää on asunut aina noin kuukauden kerrallansa, sen ajan minkä jäänreunan sulaminen Ahvenanmaalta Raippaluodon edustalle on kestänyt keväisin. EU on antanut jälleen hylkeenpyyntiluvan huhtikuun puolivälistä kesäkuulle, mutta sillä luvalla ei ole merkitystä, koska jää on kerennyt Merenkurkasta siihen tullessa sulaa. Ihmettelin sitä, miten veneessä on nukuttu, kun siinä ei ole ensimmäistäkään tasaista paikkaa.
Vaasan kaupunginjohtaja Thomas Häyry järjesti meille vastaanoton maaherrantalolla, jonka kaupunki on ostanut edustustiloiksi Senaatti-kiinteistöiltä. Thomas Häyry kertoi, kuinka Pohjanmaan yritykset menestyvät loistavasti maailman energiamarkkinoilla. Väkimäärä on 2% Suomen väkiluvusta, mutta 25% sähkövoimalaitosviennistä tapahtuu Vaasasta ja verokertymä kaupungille on runsas. Kiitos hienosta banquet-illasta Vaasalle ja Thomas Häyrylle!
Kiltalaisia Maaherrantalossa
Pohjanlahden Merivartiokilta oli järjestänyt merenrantaan Vaasan Kiltatalolle illanvieton, jonka makkaratarjoilusta vastasi pietarsaarelainen Snellman-yhtiö. Illassa annettiin isännille lahjaksi kiteeläisiä korpikuusen kyyneliä ja tohmajärveläistä koivunmahlaa blandrinkiksi.
Helluntai ja kaatuneiden muistopäivä 19.5. aloitettiin Vaasan kirkossa. Maanpuolustuskiltojen liput olivat mukana kirkossa ja jumalanpalveluksen jälkeen lähdimme seppeleenlaskuun sankari-haudoille.
Merivartiokillan perinteinen tapa on toimittaa havuseppeleet jokaisen sodanaikana Pohjanlahdella kaatuneen merivartian haudoille eripuolille Pohjanmaata. Seppeleet on toimitettu edellisenä päivänä kaikille. Samalla kellonajalla kullakin paikkakunnalla havuseppele lasketaan.
Sotaveteraani, opetusneuvos Antti Henttonen ja Arja Suursalo-Henttonen
Kunnianteossa Rajan perinneyhdistyksen pj Martti Kukkonen ja vpj Mikael Heinrichs
Lähtiäislounaan jälkeen komentaja Jukka Ranta (kuvassa oikealla)
esitteli Vaasan aluetoimiston.
Lopuksi jaettiin standardit järjestävien tahojen edustajille.
Kukin kevätretkivieras lähti kohti kotikontujaan.
Kiitos Hannu Walliukselle ja Pohjanlahden Merivartiokillalle
hienoista järjestelyistä.
Paluumatkalla pysähdyimme Menkijärven lentokentällä, jossa on Suomen sodan 1808 taisteluiden muistomerkki. Taistelussa kaatui 10 tohmajärveläistä, joiden nimet löytyvät muistomerkistä. Ruotsinkielisten sukunimien pohjalta voitiin päätellä, että nimet oli annettu miehille väkeen otettaessa ja näin sukutaustat nykyisiin tohmajärveläisiin jäi selvittämättä. Muistomerkki on pystytetty 1994.
Samalla Rajamieskilta muisti 70 vuotta täyttänyttä Kalervo Rinnettä ja kiitti pitkäaikaisesta ahkerasta työskentelystä kiltamme hyväksi.
Muistelivat kiitolliset kevätretkeläiset Ari Salo ja Jukka Röppänen