Ajankohtaista 2023
Puolustusvoimien lippujuhlan päivä 4.6.2023 Jyväskylässä
Pohjois-Karjalan rajajääkärikomppanian lippuosastoa johti komppanian varapäällikkö yliluutnantti Mikko Nylund
Paraatijoukot
Ohimarssi
Kirkon rakentaja on poissa
Maanviljelijä Teuvo Olavi Kostamo kuoli 89-vuotiaana 15. huhtikuuta 2023. Hän oli syntynyt Kiteellä 11. syyskuuta 1933 neljälapsiseen maanviljelijä perheeseen. Isosisko on pari vuotta vanhempi Impi. Teuvon jälkeen perheeseen syntyi vielä Oiva veli ja muutama vuosi myöhemmin Vuokko sisko.
Teuvo solmi avioliiton vuonna 1962 Irman Toropaisen kanssa, joka on kotoisin Rääkkylästä.
Avioliiton solmimisen jälkeen elämä vei kahdeksaksi vuodeksi Turkuun Liittoisten verkatehtaalle, kunnes toi takaisin Valkeavaaraan Pahtaisten tielle lapsuuden kotitilalle maanviljelystehtäviin vuonna 1972.
Perhe osti lisää peltoa ja kehitti aktiivisesti maanviljelystä.
Uusi navettakin rakennettiin ja lehmien määrä lisääntyi kymmenkertaisesti. Vanhempien esimerkin mukaisesti karjankasvatukseen ja -jalostukseen panostettiin ja siitä merkkinä oman kodin seinällä on lukuisa määrä kunniakirjoja.
Syksyllä vuonna 2003 Teuvo soitti vartiolle, että pääesikunnan entinen päällikkö, kenraaliluutnantti Ermei Kanninen on tulossa heille yöksi ja seuraavana päivänä he menivät Niiralan rajanylityspaikan kautta Venäjälle katsomaan Ermein kotiseutuja. Teuvo toivotti meidät heille tervetulleeksi illalliselle. Esittelimme samalla aluepäällikkö Jari Sirolan kanssa kenraalille itärajan rajanvartiointia Valkeavaarassa silloisella tilapäisellä rajanylityspaikalla ja Närsäkkälän rajavartioasemalla. Sitten palasimme Kostamoille ja söimme Irman laittaman juhlaillallisen. Taidettiin me ottaa ruokajuomaksi yhdet ”Marskin Maljatkin”.
Jatkosodan aikana Kiteen rintamalohkolla taisteli 19. Divisioona, joka oli perustettu pääosin eteläpohjanmaalla. Viimeisen 12. vuoden aikana Kiteelle on pystytetty 19. Divisioonan rykmenteille muistomerkit. Muistomerkkien paljastustilaisuuksiin on liittynyt joka kerta sotahistoriallinen viikonloppu ja eteläpohjanmaalta on ollut aina satoja vieraita, veteraania, puolisoita, leskiä ja heidän perillisiä. Teuvo ja Irma rajaseudun asukkaina olivat tietysti mukana kaikissa muistomerkkien paljastusjuhlissa.
Sotahistorialliset viikonloput ovat olleet hienoja tapaamisia eteläpohjalaisten ja Kiteeläisten kanssa. Tällöin olemme aina saaneet vierailla Valkeavaarassa Teuvon rakentamassa Piparkakkutalossa ja Ekumeenisessa Lasten kirkossa. Teuvo oli aina paikalla esittelemässä paikkaa ja kättensä töitä.
Eräänä syksyisenä päivänä vuonna 2010 olin liikkeellä Valkeavaaran suunnalla ja päätin piipahtaa Pahtaisissa piparkakkutalolla. Teuvo olikin siellä paikan päällä tekemässä käsitöitä entisessä navetta rakennuksessa. Hän vinkkasi, että tulehan Timo katsomaan mitä hommia minulla on menossa. Mentiin navetan vintille tikapuita pitkin, jotta heilahti. Siellä oli heinien sisällä Ekumeenisen Lastenkirkon kupolit. Teuvo sanoi minulle, että ne ovat täällä piilossa ja ne ovat yllätys Irmalle, eikä niistä saa vielä hiiskua kenellekään. Ilmeisesti ne kullatut kupolit olivatkin sitten aikanaan yllätys Irmalle, kuin myös muillekin.
Sota-aikoina Teuvon perhe oli ollut kahdesti evakossa. Monet tarinat kuulimme Teuvolta siitä, miten sota vaikutti rajaseudun elämään. Hänelle oli lapsena ja nuorena jäänyt mieleen painuvasti nuo sota-ajat ja niistä riitti kerrottavaa muille.
Jatkosodan aikana Jalkaväkirykmentti 16. siis taisteli Valkeavaaran alueella. Kyseistä Rykmenttiä komensi eversti Laurila. Perinnetiedon mukaan 19. Divisioonan ja Rykmenttien komentosuhteissa oli ollut suuria johtamisongelmia. Todennäköisesti ja osittain niistäkin syistä kyseiselle rykmentille tuli isot miestappiot jatkosodan ensimmäisten päivien aikana.
Kun vuonna 2015 pystytettiin JR 16:lle muistomerkki Valkeavaaraan. Meillä noin parinkymmenen henkilön ryhmällä oli silloin mahdollisuus tehdä ns. ”ristiretki” Kumurin bunkkereille suoraan rajamerkki II/140 tilapäisen rajanylityspaikan kohdalta rajavaltuutetun sijaisten valvonnassa. Teuvo oli meillä silloin mm. oppaana ja kertomassa asioista. Hän oli aikoinaan rajan ollessa auki aurannut ja lanannut teitä Kumuriin Venäjän puolelle, jotta puutavararekat pääsivät ajamaan puuta Venäjältä - Suomeen. Myös nuoruudessa hän oli liikkunut paljon noilla alueilla ja tunsi siis hyvin paikat.
Kumurin bunkkereilla käydessämme laskimme seppeleen yhdelle räjäytetylle bunkkerille kunnioittaaksemme sotavainajien muistoa. Pois tullessa Teuvo näytti meille vielä jatkosodan aikaisen, 27 venäläissotilaan joukkohaudan paikan vajaan kilometrin päässä valtakuntien rajasta Venäjän puolella. Teuvo oli itse tehnyt puusta kauniin valkoisen ortodoksi ristin, jonka pystytimme joukkohaudan paikalle. Venäläisillä rajamiehillä ei ollut ko. joukkohaudasta mitään tietoa, ennekuin siitä heille kerroimme.
Heinäkuussa 2012 ensimmäisenä sunnuntaina, oli Valkeavaarassa Ekumeenisen Lastenkirkon siunaustilaisuus. Samassa tilaisuudessa paljastettiin myös jatkosodassa menehtyneen Sulo Kainulaisen muistotaulu piparkakkutalon seinään.
Näillä seuraavilla sanoilla pastori Ville Hiltunen siunasi Teuvo Kostamon mailleen rakentaman Ekumeenisen Lastenkirkon silloin:
”Rukoilkaamme siunausta tälle paikalle. Tee tämä Ekumeeninen Lastenkirkko rakkaaksi paikaksi. Anna armosi niin, että täällä voidaan kuulla Sinun sanaasi ja kohdata sinut kasvoista kasvoihin.
Johdata meidät tämän elämän jälkeen luoksesi taivaan kirkkauteen niin, että voisimme yhdessä taivaan enkelien ja kaikkien pyhien kanssa liittyä taivaalliseen jumalan palvelukseen ja ylistää sinua lakkaamatta. Tätä pyydämme Poikasi Jeesuksen Kristuksen meidän Herramme tähden.”
Uskomme, että Teuvo on päässyt tuon siunaustekstin mukaisesti maallisen elämän jälkeen taivaan kirkkauteen ja liittymään taivaalliseen jumalan palvelukseen ylistämään Herraa.
Maanviljelijä Teuvo Kostamoa jäivät kaipaamaan puoliso Irma ja viisi lasta, 13 lasten lasta sekä sisarukset ja laaja ystävien joukko.
Siunattu olkoon Teuvo Olavin iäisyysmatka!
Timo Päivinen
Kiteen Rajakilta ry:n puheenjohtaja
Kiteen rajakillan Timo Päivinen sotakamreeriksi